top of page

Carnavalsvereniging De Vadaenotten

De vereniging is opgericht in 1955 en is hierdoor bijna één van de oudste carnavalsverenigingen van boven de "rivieren''. De Vadaenotten zijn voortgekomen uit de Wageningse middenstand. De Wageningse middenstand kwam regelmatig samen voor vergaderingen. Deze vonden plaats toen plaats in Hotel Wentholt in de Hoogstraat. Daar vierde men ook de Vastenavond met elkaar. Op de Vastenavond in 1955 kwam men bij elkaar om feest te vieren. Het was nog geen officiële Carnavalsviering in Wageningen. Doch enkelen kwamen op het idee verkleed te komen. Dit bleek een succes en op de avond zelf gingen nog verschillende mensen naar huis om zich te verkleden. Die avond waren er circa 50 leden van de middenstandsvereniging aanwezig.

In hetzelfde jaar (1955) besloten een aantal leden een echte Carnavalsvereniging op te richten. De eerste Raad bestond uit zes leden: Wout de Boer, Jan Braakman, Wim van der Meulen, Jan Oudsen, Gros van Swaay en Frans Driever.

De jaren daarna werd de Vastenavond wederom gevierd in Hotel Wentholt. In deze jaren besefte men dat er een naam verzonnen moest gaan worden. Immers: ``Katholieke Middenstandsvereniging`` voor een Carnavalsvereniging klonk niet echt Carnavalesk.

De Raad besloot toen om de vereniging ´´De Vadaenotten`` te noemen. Hetgeen iets als ´´Inwoners van Vadae´´ betekent, dit was een Romeinse naam voor doorwaadbare plaats in de Rijn, gelegen dicht bij Wageningen. (Wageningen wordt tijdens de Carnaval Jolleberg genoemd.)

Langzamerhand werd 

de vereniging groter. De feestavonden werden uitgebreid. In de jaren opvolgend bleef de vereniging maar groeien. Hierop werd besloten de Carnavalsavond te vieren in Hotel De Wereld. Het Hotel kon de mensenmassa niet aan en daarna week men uit naar Schouwburg Junushoff (1961). In de jaren daarna bleef men in het Junushoff. Tijdens de verbouwing even afgewisseld met Ceres. Hierop volgde nog eens Ceres en aantal jaren het Hof van Wageningen (WICC).

Na het faillissement van het Hof, waren we genoodzaakt te kijken naar een nieuw onderkomen. Dit hebben we gevonden in CERES en daar hebben we in seizoen 2017- 2018 als seizoenen daarvoor goed Carnaval kunnen vieren.

( deel van de tekst is uit het jubileumboekje 33 jaar gehaald. Geschreven door Ton Sterk en de commissie 3 x 11. © )

Raad van Elf

Bestaat uit:

Tommy Krechting

Maurice van Wijk

Bas Massier

Mark van Wijk

Marcel van Brakel

Ronald Hakstege

Michel Meijnen

Aram Bosveld

Edwin Mol

Tom van Rennes

Peter van de Weerd

Senaat

Bestaat uit:

Marius van der Sluijs

Teus Vermeer

Bestuur:

Mark van Wijk ( Vorst )

Aram Bosveld ( Schatbewaarder )

Marcel van Brakel ( Opperschrijver ) 

.....  

Het Vadaenottenlied

Vadaenotten, Vadaenottekes,

hier zijn we allemaal gezellig bij elkaar.

Vadaenotten, Vadaenottekes,

vrolijk zijn wij overal.

En is het carnaval in ’t land

Zet al je zorgen aan de kant

Vadae, Vadae, Vadae

Is de Vastentijd gekomen,

zit mevrouw haar jurkje strak.

Haar taille is toegenomen,

van het gezup en van ’t gebak.

Dat moet eraf,

dat is je straf.

Vast jij maar goed,

zoals het moet.

Maar eerst nog Carnaval gevierd (2X)

Vadaenotten, Vadaenottekes,

hier zijn we allemaal gezellig bij elkaar.

Vadaenotten, Vadaenottekes,

vrolijk zijn wij overal.

En is het carnaval in ’t land

Zet al je zorgen aan de kant

Vadae, Vadae, Vadae

bottom of page